Het is niet verwonderlijk dat de biologische maaltijdbox zo populair is geworden. In deze tijd vinden steeds meer mensen het vanzelfsprekend om te kiezen voor biologisch eten. De biologische maaltijdbox springt in op de toenemende behoefte naar gezond en bewust.

Uiteraard valt de definitie van gezond te betwisten. De ene persoon noemt groenten uit een potje smakelijk en gezond. De ander stoort zich aan de weke substantie van de groenten, of de toegevoegde suikers en e-middelen en vindt het goedkope rommel. ‘Het smaakt minder gezond’, zal hij of zei zeggen. De meeste mensen die tegenwoordig kiezen voor biologisch doen dit omdat ze gezonder willen leven. Het kan bijna niet waar zijn dat een appel die tien keer is bespoten met gif, deze stoffen niet heeft opgenomen. Waarom zouden we dit in ons lichaam stoppen? De biologische eter stelt kritische vragen en neemt geen genoegen met een makkelijk antwoord.

Of biologisch eten nu daadwerkelijk gezonder is of niet. Of je nu kiest voor een maaltijdbox bio of een niet biologische variant. Het staat vast dat met de komst van een foodbox, het eetpatroon drastisch verbetert. Er wordt weer gekookt, de gerechten zijn afwisselend en veelzijdig. Er worden meer verse groenten gegeten. En er wordt weer vaker samen gegeten, wat bijdraagt aan de psychische gezondheid.

We willen gewoon het beste voor onszelf

De term biologisch is inmiddels een hip woord geworden. Het lijkt meer van toepassing lop een voorbijgaande hype, dan op een blijvende langdurige verandering van de maatschappij. Biologisch werd eerst vooral geassocieerd met geitenwollensokkentypes, zachtaardige hippies met een vreemde lichaamsgeur. Nu bestaat de groep mensen die veelal biologische producten afnemen ook uit hoger opgeleiden, grootverdieners en alternatievelingen. De woorden biologisch en kwaliteit worden steeds vaker in één zin genoemd. We willen gewoon het beste voor onszelf. De biologische box met eten maakt het ons makkelijker om voor het beste te kiezen.

De biobox, best vriend voor mens en dier

Kies je voor een bio maaltijdbox, dan zet je je in voor een schonere aarde. De produkten zijn met respect voor mens en natuur geproduceerd. Maar wat betekent biologisch nu eigenlijk? Wat is het verschil met ander eten dat je in de supermarkt koopt? De boer met een biologisch landbouwbedrijf gebruikt geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen. Onkruid wieden gebeurt met de hand, of met een machine in plaats van met gif. De nadruk wordt in de biologische landbouw gelegd op het voorkomen van ziekten in plaats van het bestrijden ervan. Daarom worden er sterke plantenrassen gebruikt die resistent zijn tegen de meeste ziekten. Als er wel ziekten bestreden moeten worden kiezen ze voor natuurlijke vijanden. Om Witte vlieg tegen te gaan wordt bijvoorbeeld de sluipwesp ingezet. Zo lost de natuur het zelf wel op.

Biologisch vlees in de biologische foodbox

Biologisch vlees bevat veel minder antibiotica, doordat dit middel niet ter preventie wordt toegediend. Alleen als ze ziek zijn zal deze stap worden ondernomen. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van hormonen of groeiversnellende middelen toegediend. Hierdoor groeien ze langzamer en dit bevorderd de goede smaak van het vlees. De dieren krijgen gezonder eten en hebben meer leefruimte. Biologische koeien staan gemiddeld 120 dagen per jaar in de wei. Kortom, het stukje biologisch vlees dat op jouw bord ligt heeft een fijn leven geleidt. Door te kiezen voor de biologische box met eten, stimuleer je het dierenwelzijn in Nederland en dat is prettig om te weten. Mathijs maaltijdbox is ook erg precies met het vlees in zijn paketten. Het is vaak biologisch en als dat het niet is, komt het van een bewuste boer, die zo goed mogelijk met zijn dieren om gaat.

Vegetarische maaltijdbox

Er zijn mensen die geen vlees in hun mond willen stoppen. Het klinkt allemaal wel leuk, diervriendelijk vlees, maar uiteindelijk wordt het leven van een dier vroegtijdig beëindigd, om door ons gegeten te worden. Het is al heel lang bekend: Je kunt je eiwitten ook ergens anders halen. Er zijn genoeg alternatieven voor vlees om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Eiwitten zitten overal wel in, zelfs in groenten. 250 gram broccoli bevat bijvoorbeeld al 5 gram eiwit.

Het voelt alleen wel wat kaal om een gerecht te eten zonder vleesvervanger. Dan kan je kiezen voor bonen (een bonenburger bijvoorbeeld), linzen, tempé, noten en zaden of eieren. Degenen die het stukje vlees en vis laten voor wat het is, kunnen kiezen voor de vegetarische maaltijdbox. Deze box presenteert elke week weer een aantal smakelijke gerechten, waar geen stukje vlees aan te pas is gekomen. Bijna alle bedrijven die maaltijdboxen leveren, hebben ook een vegetarische variant.

Gluten komen er niet aan te pas

Ekoplaza biedt de gluten- en lactosevrije maaltijdbox aan. Deze supermarkt wordt veel bezocht door mensen met een lastig dieet en zal daardoor wel op het idee zijn gekomen. Het leuke aan dit pakket is, dat het sowieso allemaal biologische producten zijn. Zo sla je twee vliegen in één klap.

De laatste jaren komt voedselintolerantie steeds meer voor. Zo ook glutenintolerantie. Het is erg lastig om producten zonder gluten te vinden. Je kunt geen pasta, brood of koekjes eten. In bijna elk gerecht zit wel een snufje meel verwerkt. Bovendien zijn de glutenvrije varianten van al het lekkers in de schappen van de supermarkt veel duurder. Het is een grote stap om over te schakelen op een glutenvrij dieet, maar als de gezondheid het laat af weten zal je wel moeten.

Mensen die geen gluten verdragen en ze toch eten, krijgen last van maagpijn en misselijkheid. De binnenwand van hun darm is beschadigd. Houden ze zich aan hun dieet dan kan dit geheel herstellen. De Gluten zitten in tarwe, maar ook in rogge, spelt en gerst. In de glutenvrije maaltijdbox is geen gluut te vinden en je zal ze niet missen. De gerechten zijn even smakelijk en makkelijk te bereiden als gewone maaltijden. Voor veel glutenintoleranten zal het een beetje ruimte geven, rust, doordat er niets meer gemist hoeft te worden voor het behoud van hun gezondheid.

De veganistische voltreffer

De mensen die een glutenvrije foodbox nemen doen dit vaak voor gezondheidsredenen. Het is simpelweg een noodzaak voor hun gestel. En heel vervelend dat ze zoveel dingen moeten schrappen van de normale boodschappenlijst. Veganisten doen ongeveer even veel moeite om zich aan een vlees en zuivelvrij voedingspatroon te houden. Ook zij moeten de etiketten van producten nauwkeurig lezen. Het grootste deel van de producten in de supermarkt kan ook niet meer gegeten worden. De veganist echter heeft voor zichzelf besloten om te stoppen met het sponseren van een markt waar ze zelf niet achter staan. Vanuit een krachtige overtuiging laten ze de dierlijke producten links liggen. Een bewonderenswaardig statement waar wel karakter voor nodig is.

Om het allemaal wat makkelijker te maken voor deze idealistische wereldverbeteraars heeft de Ekoplaza het Veganmenu uitgebracht. Dit was een absolute veganistische voltreffer. De vegan maaltijdbox is gevuld met recepten waarbij zelfs een volledig overtuigde carnivoor zijn vertrouwde lapje vlees niet zal missen. De vegan maaltijdbox is een absolute aanrader voor elke twijfelende wannabe veganist.


Welke biologische voedselboxen bestaan er?

De maaltijdboxen van Beebox hebben als enige foodbox-aanbieder in Nederland het EKO-keurmerk. De producten worden op het begin van de week geoogst, op woensdag over de boxen verdeeld en op donderdag en vrijdag afgeleverd bij klanten. Daarnaast kent het bedrijf een groot aanbod aan menu’s, waardoor er altijd wel iets tussen zit dat bij jou past.

Naast voedingsboxen van Beebox, heb je de maaltijdboxen van Beterbio.nl. Deze website is eigenlijk een complete supermarkt. Als je dus nog andere dingen naast de maaltijdbox nodig hebt, kun je ook bij Beterbio terecht. De speciale maaltijdbox biologisch is 100% biologisch en op de website kun je precies zien waar de producten worden geproduceerd.

Ook een aantal maaltijdboxen van De Krat zijn biologisch. Hoewel de verkoper geen EKO-keurmerk heeft, kun je wel op de website lezen dat ze grote waarde hechten aan duurzaamheid. De groenten zijn bijvoorbeeld onbespoten. Verder zijn alle producten geproduceerd uit de regio, dus er hoeven geen lange afstanden met een vrachtwagen of busje afgelegd te worden. Dit is logischerwijs alleen maar beter voor het milieu.

Welke box sluit het beste aan bij jouw voorkeuren?

Welke box nu het allerbeste te noemen is, is voor iedereen natuurlijk verschillend. Het ligt er maar net aan wat je het belangrijkst vindt. Als je het fijn vindt om zelf te kiezen wanneer een maaltijdbox bezorgd wordt, dan kun je het beste kiezen voor een eetbox van Beterbio of De Krat. Beebox is juist weer een goede keuze als je een vast aanspreekpunt wilt hebben en meer wilt weten over de box zelf. Beebox heeft namelijk meerdere vestigingen in het hele land, die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen gebied.

Overigens is het goed om te weten dat alle drie de aanbieders qua prijzen niet veel van elkaar verschillen en dat de abonnementen zeer flexibel zijn.

Willem en Drees, de Beebox

Er zijn verschillende aanbieders die biologische bioboxen aanbieden. De Beebox is er eentje. Deze foodbox zit vol met biologische produkten van Nederlandse bodem. Met het kiezen voor deze smakelijke voedselbox stimuleer je de biologische landbouw en veehouderij in Nederland. Dit scheelt behalve veel verontreiniging in de Hollandse bodem, ook veel reiskosten. Jouw groenten hoeven daardoor niet helemaal uit Spanje, of misschien zelfs uit Nieuw Zeeland te komen. Verser dan dit kan je het niet krijgen. Willem en Drees biedt een koolhydraatarme- en een vegetarische variant. Mensen met een glutenintolerantie kunnen ook uit de voeten bij Willem en Drees. Voor hen is er de glutenvrije maaltijdbox.

De gezonde maaltijdbox van Ekoplaza

Sinds de komst van de supermarktketen Ekoplaza, hoeven biologisch-eten minnende mensen niet meer stad en land af te reizen om hun producten bij elkaar te scharrelen. De biologische foodbox maakt het je nu nog gemakkelijker.

Degene voor wie een bezoek aan de supermarkt al teveel energie kost, kan kiezen voor de foodbox van de Ekoplaza. Ze bieden momenteel maar liefst 7 verschillende maaltijdboxen waaruit je kunt kiezen: Het familiemenu, het variatiemenu, het vegetarisch menu, het veganistisch menu, het koolhydraatarme menu, het gluten en lactosevrije menu en als klap op de vuurpijl ook nog eens het 9 maanden menu. Deze box is speciaal voor zwangere vrouwen. Tijdens je zwangerschap kan je wel wat extra steun gebruiken. Alle hormonale veranderingen in je lijf kosten al energie genoeg. De gerechten zijn perfect afgestemd op wat je wel en niet mag eten. Bovendien krijg je wekelijks een brief met daarin een uitgebreide toelichting op de gerechten.

Krat, de bewuste foodbox

De voedselboxen van Krat zijn gevuld met eerlijk eten van goede kwaliteit. Eerlijk betekent bij Krat dat er alleen seizoensprodukten gebruikt worden die lokaal gekweekt zijn. De produkten in de Gemakskrat zijn niet per se biologisch, maar kunnen dat wel zijn. In één voedsel box zitten de ingrédiënten voor drie maaltijden. De recepten worden bijgevoegd. Krat biedt ook een vegetarische foodbox én een Weekendkrat extra. Deze laatste bevat de ingrédiënten voor uitgebreidere maaltijden. In het weekend hebben de meeste mensen meer tijd. Het Krat bevat daarom wat luxere extra’s als bijzondere groenten, brood of een lekker stuk kaas.
logo mathijs maaltijdbox

Mathijs Maaltijdbox Nu bekend als de Familie Box

Matthijs richt zich voornamelijk op gezinnen. Deze foodboxen zijn voor mensen die graag gezond willen eten, maar biologisch niet het allerbelangrijkste vinden. Wel is het vlees vaak biologisch en draagt het vis een keurmerk van duurzaamheid.

Fresh Maaltijdbox

Ook bij Fresh staat bewust eten hoog op de ranglijst. Het is altijd duidelijk waar de produkten vandaan komen. De leveranciers zijn niet de eerste de beste, ze produceren met respect voor natuur en milieu. Het eten hoeft daarom niet per se biologisch te zijn. HelloFresh introduceert groenten die tegenwoordig niet meer zo vaak gegeten worden. Je eet altijd in harmonie met de seizoenen, in de lente kan je recepten krijgen met postelein of raapstelen er in verwerkt. De recepten zijn allemaal binnen een half uur klaar en zijn gezond, smakelijk en gevarieerd.


Wat zijn de kenmerken van biologisch voedsel?

icoon demeterVoordat we laten zien welke aanbieders gebruikmaken van een maaltijdbox biologisch, is het misschien eerst handig om duidelijk te maken wat de kenmerken zijn van de productie van biologisch voedsel. Dieren bijvoorbeeld, krijgen biologisch voer, krijgen de ruimte die ze nodig hebben om fatsoenlijk te leven en krijgen minder vaak antibiotica.

Verder gebruiken boeren geen of zo min mogelijk genetische modificatie, worden gewassen alleen geteeld op natuurlijke grond in plaats van kunstmatige grond en bestaan bestrijdingsmiddelen voornamelijk uit natuurlijke vijanden van het gewas.

De productie wordt zodanig verwerkt zonder dat er chemische kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd worden. Het product blijft zo natuurlijk mogelijk. Ook worden de producten niet doorgestraald om ze bijvoorbeeld langer houdbaar te maken dan onder gebruikelijke omstandigheden.

Keurmerken

Hoe herken je een biologisch product? In de supermarkt zijn biologische producten te herkennen aan één van de drie erkende keurmerken, namelijk EKO, Europees Biologisch en Demeter. Het kan natuurlijk voorkomen dat biologische producten meerdere ingrediënten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan eetbare vruchten, noten en zaden in eikels, kruisbessen en gedroogde frambozen. Als 5% van de ingrediënten niet-biologisch zijn, krijgt het product één van de drie biologische keurmerken.

In de supermarkt kun je dus zelf kiezen of je een biologisch product koopt of een niet-biologisch product. Als je graag gebruikmaakt van een maaltijdbox biologisch, is het van belang om te kijken of de maaltijdbox een erkend keurmerk bevat. Pas dan ben je er zeker van dat de producten die in de box zitten ook echt biologisch zijn.

De immer verse maaltijdbox

Maaltijdboxen zijn er in alle soorten en maten. Voor grote gezinnen, kleine gezinnen, samenwonende stellen, vegetariërs, vleeseters, bioliefhebbers, zwangere vrouwen, veganisten en zo voort. Hoewel de ingrédiënten van elke box verschillen is er één belangrijke belangrijke verbindende factor: veelzijdigheid. Mensen eten diverser en gezonder met de maaltijdbox, welk type ze ook kiezen. Dit heeft op de langere termijn positieve gevolgen voor de gezondheid. Er wordt ook veel meer samen gegeten wanneer mensen een foodbox hebben. De sociale contacten binnen een relatie of binnen een gezin versterken en dit zorgt weer voor minder stress in het dagelijks leven.

Het produceren van biologisch voedsel gaat net een tikkeltje anders dan de productie van ‘normaal’ voedsel. Bij biologisch eten wordt rekening gehouden met de dieren die op onze planeet leven, het klimaat, de natuur en het milieu. Door met deze aspecten rekening te houden, willen producenten zo min mogelijk schade toebrengen aan onze planeet. Het produceren en consumeren van biologisch voedsel wordt steeds populairder. Dit heeft als gevolg dat maaltijdbox-verkopers hier ook op inspelen en speciale, biologische boxen maken.

De biologische maaltijdbox

Op de langere termijn zal het steeds gewoner worden om biologisch te eten. We worden ons steeds meer bewust van de gezondheid van de aarde en onze eigen gezondheid. Het zou toch vreselijk zijn als we niet meer een boswandeling kunnen maken. Met de biologische maaltijdbox maken we weer een stap in de goede richting. We stimuleren niet alleen milieuvriendelijke landbouw en veeteelt, maar gaan ook weer eens lekker koken en eten gezellig samen met de mensen van wie we houden. De biobox vol verse ingrédiënten doet meer goeds dan je in het eerste opzicht zou denken.