Een biologische maaltijdbox met biologisch voedsel

//Een biologische maaltijdbox met biologisch voedsel

Het produceren van biologisch voedsel gaat net een tikkeltje anders dan de productie van ‘normaal’ voedsel. Bij biologisch eten wordt rekening gehouden met de dieren die op onze planeet leven, het klimaat, de natuur en het milieu. Door met deze aspecten rekening te houden, willen producenten zo min mogelijk schade toebrengen aan onze planeet. Het produceren en consumeren van biologisch voedsel wordt steeds populairder. Dit heeft als gevolg dat maaltijdbox-verkopers hier ook op inspelen en speciale, biologische boxen maken.

Wat zijn de kenmerken van biologisch voedsel?

icoon demeterVoordat we laten zien welke aanbieders gebruikmaken van een maaltijdbox biologisch, is het misschien eerst handig om duidelijk te maken wat de kenmerken zijn van de productie van biologisch voedsel. Dieren bijvoorbeeld, krijgen biologisch voer, krijgen de ruimte die ze nodig hebben om fatsoenlijk te leven en krijgen minder vaak antibiotica.

Verder gebruiken boeren geen of zo min mogelijk genetische modificatie, worden gewassen alleen geteeld op natuurlijke grond in plaats van kunstmatige grond en bestaan bestrijdingsmiddelen voornamelijk uit natuurlijke vijanden van het gewas.

De productie wordt zodanig verwerkt zonder dat er chemische kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd worden. Het product blijft zo natuurlijk mogelijk. Ook worden de producten niet doorgestraald om ze bijvoorbeeld langer houdbaar te maken dan onder gebruikelijke omstandigheden.

Keurmerken

Hoe herken je een biologisch product? In de supermarkt zijn biologische producten te herkennen aan één van de drie erkende keurmerken, namelijk EKO, Europees Biologisch en Demeter. Het kan natuurlijk voorkomen dat biologische producten meerdere ingrediënten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan eetbare vruchten, noten en zaden in eikels, kruisbessen en gedroogde frambozen. Als 5% van de ingrediënten niet-biologisch zijn, krijgt het product één van de drie biologische keurmerken.

In de supermarkt kun je dus zelf kiezen of je een biologisch product koopt of een niet-biologisch product. Als je graag gebruikmaakt van een maaltijdbox biologisch, is het van belang om te kijken of de maaltijdbox een erkend keurmerk bevat. Pas dan ben je er zeker van dat de producten die in de box zitten ook echt biologisch zijn.

Welke biologische voedselboxen bestaan er?

De maaltijdboxen van Beebox hebben als enige foodbox-aanbieder in Nederland het EKO-keurmerk. De producten worden op het begin van de week geoogst, op woensdag over de boxen verdeeld en op donderdag en vrijdag afgeleverd bij klanten. Daarnaast kent het bedrijf een groot aanbod aan menu’s, waardoor er altijd wel iets tussen zit dat bij jou past.

Naast voedingsboxen van Beebox, heb je de maaltijdboxen van Beterbio.nl. Deze website is eigenlijk een complete supermarkt. Als je dus nog andere dingen naast de maaltijdbox nodig hebt, kun je ook bij Beterbio terecht. De speciale maaltijdbox biologisch is 100% biologisch en op de website kun je precies zien waar de producten worden geproduceerd.

Ook een aantal maaltijdboxen van De Krat zijn biologisch. Hoewel de verkoper geen EKO-keurmerk heeft, kun je wel op de website lezen dat ze grote waarde hechten aan duurzaamheid. De groenten zijn bijvoorbeeld onbespoten. Verder zijn alle producten geproduceerd uit de regio, dus er hoeven geen lange afstanden met een vrachtwagen of busje afgelegd te worden. Dit is logischerwijs alleen maar beter voor het milieu.

Welke box sluit het beste aan bij jouw voorkeuren?

Welke box nu het allerbeste te noemen is, is voor iedereen natuurlijk verschillend. Het ligt er maar net aan wat je het belangrijkst vindt. Als je het fijn vindt om zelf te kiezen wanneer een maaltijdbox bezorgd wordt, dan kun je het beste kiezen voor een eetbox van Beterbio of De Krat. Beebox is juist weer een goede keuze als je een vast aanspreekpunt wilt hebben en meer wilt weten over de box zelf. Beebox heeft namelijk meerdere vestigingen in het hele land, die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen gebied.

Overigens is het goed om te weten dat alle drie de aanbieders qua prijzen niet veel van elkaar verschillen en dat de abonnementen zeer flexibel zijn.

By | 2017-08-09T18:19:28+00:00 augustus 4th, 2017|Voedselbox|0 Comments

Leave A Comment