Als je iedere dag van de week een andere maaltijd op tafel wilt zetten, kan het wel eens zijn dat je op een dag even niet meer weet wat je eens zal bereiden. De standaard maaltijd met groente, vlees en aardappelen heb je gisteren al gemaakt en een ovenschotel met kip en spinazie wilde je eigenlijk morgen maken. Maar wat zal je vandaag eens maken? Of overmorgen? Als je geen tijd hebt om kookboeken door te spitten of het internet af te struinen, bestel je toch gewoon een receptenbox?

Alle recepten bij elkaar

Een receptenbox is, zoals de naam het al zegt, een box met allemaal recepten. Soms kun je een box en de recepten los van elkaar bestellen, maar er zijn ook websites waar je alles bij elkaar kunt vinden. Als je een duidelijk beeld hebt van jouw voorkeuren op het gebied van maaltijden, is het makkelijk om een passende receptenbox te vinden. Tegenwoordig zijn er zoveel websites waar je deze boxen kunt bestellen, waardoor er altijd wel iets tussenzit dat aansluit bij jouw voorkeuren en wensen.

Verschillende recepten

Stel dat je bezig bent met het aanpassen van je levensstijl en je gezond wilt eten. Dan wil je natuurlijk enkel recepten die in dat plaatje passen. Of ben je bijvoorbeeld vegetarisch? Dan is het logisch dat je maaltijden bereidt waar geen vlees in is verwerkt. Het kan ook zijn dat je juist heel veel van vlees houdt en graag zo veel mogelijk van deze etenswaren in je maaltijd verwerkt. Of ben je veel bezig met fitnessen en bodybuilding? Ook dan zijn er recepten te vinden die daarbij aansluiten. Wat je wensen, doelen of voorkeuren ook zijn, er zijn altijd receptenboxen te vinden die daarbij aansluiten.

Een box zonder recepten

Een receptenbox is speciaal bedoeld om alle recepten op een ordelijke manier bij elkaar te bewaren. Je kunt receptenboxen bestellen waarbij de box al gevuld is met recepten, maar ook alleen een box. Daarbij zijn geen recepten toegevoegd. Dit soort boxen bevatten wel handige features om de box zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Zo zijn de meeste boxen voorzien van tabbladen die je zelf kunt invullen, een praktische houder aan de bovenkant waar je je favoriete recept in kunt zetten en een notitieblokje om aantekeningen op te maken. Zo kan het zijn dat je de aardappelen bij een bepaald recept niet 20 minuten hoeft te koken, maar slechts een kwartier. Op het notitieblokje kun je dit dan opschrijven, zodat je het de volgende keer niet vergeet.

Verder zijn sommige receptenboxen voorzien van losse receptenkaartjes van een bepaald formaat. Je kunt een recept dat je bijvoorbeeld op internet gevonden hebt, overnemen op dit soort kaartjes. Zo heb je alle recepten gewoon op papier bij elkaar en hoef je niet telkens het internet op om op zoek te gaan naar dat ene recept dat je drie weken geleden toevallig gevonden had op een persoonlijke blog van iemand.

Waar vind je originele recepten?

Recepten zijn tegenwoordig bijna overal te vinden. Maar ben je op zoek naar een echt origineel recept, kijk dan eens op persoonlijke foodblogs. Deze mensen hebben vaak een eigen draai gegeven aan bepaalde standaard recepten. Ook verschillende tijdschriften bieden inspiratievolle maaltijdrecepten aan. Denk bijvoorbeeld aan het blad Boodschappen dat bij diverse supermarkten gratis mee te nemen is. Ook kranten en websites van supermarkten bieden diverse recepten aan. Overigens zijn er ook supermarkten waarbij je recepten in de winkel zelf kunt vinden en de ingrediënten ook in dezelfde winkel kunt kopen.

De prijzen van een receptenbox

Een receptenbox met recepten is vaak ietwat duurder dan een receptenbox zonder recepten. De prijzen variëren van €10 euro tot ongeveer €15 euro. Voor receptenboxen van dure lifestylemerken betaal je uiteraard wat meer, maar er zijn ook genoeg boxen die voor een aantrekkelijke prijs aangeboden worden. Ook Jamie Oliver, de bekende Britse chef-kok, heeft een eigen receptenbox op de markt gebracht.