gerechten kookjijofikVoedselboxen zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Zo heb je speciale boxen voor vegetariërs of voor iedereen die graag biologisch wilt eten. Daarnaast heb je boxen voor een verschillend aantal personen. Maaltijdboxen kun je namelijk bestellen voor drie personen, vier personen, vijf personen of zelfs zes personen. Ook als je maar alleen bent, kun je een maaltijdbox voor 1 persoon bestellen. Deze boxen bestaan uit recepten en ingrediënten die speciaal bedoeld zijn voor eenpersoonsmaaltijden.

Gerechten voor één persoon

De recepten die in de maaltijdboxen zijn verwerkt, kenmerken zich voornamelijk door hun gemak. Als je alleen bent, heb je vaak helemaal geen zin om lang in de keuken te staan. Als je samenwoont met anderen kan het juist wel leuk zijn om je samen uit te sloven in de keuken. Maar als je alleen bent is dit vaak net wat anders. Daarom zijn de recepten binnen no time klaar en zijn ze ook nog eens goed te eten.

Verder is het soms lastig om de juiste hoeveelheden te bepalen voor één persoon. De recepten uit de maaltijdboxen voor 1 persoon zijn zo ingericht dat ze precies voldoende zijn voor het aantal personen waar de box voor bedoeld is. Zo voorkom je dat je te veel eten hebt en het weg moet gooien. Ook proberen maaltijdboxen ervoor te zorgen dat je niet te weinig eten hebt.

Verschillende aanbieders

Sommige box-aanbieders zijn gespecialiseerd in een bepaald soort maaltijden, zoals vegetarische, biologische of kindvriendelijke gerechten. Ook zijn er een aantal websites waar je een maaltijdbox voor één persoon kunt bestellen. Zo hebben de bedrijven HelloFresh en Beebox hun standaard maaltijdboxen ook beschikbaar gesteld in een maaltijdbox voor 1 persoon. Het totale aanbod is nog niet zo groot als maaltijdboxen voor 2, 3, 4, of 5 personen, maar het blijft groeien. Als meerdere aanbieders eenmaal een manier hebben gevonden om genoeg winst te maken over boxen voor eenpersoonsmaaltijden, zullen er snel meer volgen.

Recepten voor twee personen

Hoewel de voedselboxen voor één persoon steeds meer opkomen, hebben de meeste voedselbox-verkopers boxen in het assortiment die voor meer dan één persoon te gebruiken zijn. Als je altijd alleen eet en geen lekker maaltijdbox kan vinden die aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren, kan je natuurlijk ook een voedselbox bestellen die bedoeld is voor twee personen. Je kunt het gerecht gewoon bereiden zoals aangegeven staat in de bereidingswijze en alles wat over is invriezen. Zo heb je voor een andere dag in de week ook al een maaltijd klaar.

Geen kant-en-klare maaltijden

Wat je vaak ziet, is dat eenpersoonshuishoudens geen zin hebben om lang in de keuken te staan en daarom maar voor kant-en-klare maaltijden gaan in de supermarkt. Hoewel deze gerechten snel klaar zijn, is het enorm ongezond. De gerechten dien je dikwijls in de magnetron op te warmen, wat al niet goed voor het voedsel is. De straling in de magnetron heeft invloed op de structuren in het eten en kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze gevolgen vooral een negatief effect hebben als je dagelijks een magnetronmaaltijd op het menu hebt staan.

Een maaltijdbox die bedoeld is voor één persoon kan dit patroon doorbreken door makkelijke recepten voor te schotelen die binnen een handomdraai klaar zijn. Mensen grijpen dan niet meer zo snel naar een kant-en-klare maaltijd in de supermarkt en gaan gewoon lekker zelf aan de slag in de keuken met verse en gezonde ingrediënten.

Geen rekening houden met anderen

Als je alleen eet, hoef je geen rekening te houden met wat anderen wel of niet lekker vinden. Je kunt gewoon lekker kiezen waar je zelf zin in hebt. Je kunt ook eens een keer een nieuw recept uitproberen, iets wat je niet gewend bent om te eten. Je kunt er nieuwe kooktechnieken door leren en mogelijk een nieuw recept in je gebruikelijke en misschien wel saaie weekmenu toevoegen. Zo wordt koken in je eentje toch nog een beetje leuk.